Proje Yönetim Ofisi
Proje Yönetim Ofisi, kendi alanina giren projelerin merkezi olarak ve koordinasyon içinde yönetimi ile baglantili çesitli sorumluluklar üstlenen organizasyonel bir organ ya da birimdir. Proje yönetim ofisinin sorumluluklari proje yönetimi destek fonksiyonlarini saglamaktan projenin dogrudan yönetimini üstlenmeye kadar farklilik gösterebilir.
Bir Proje Yönetim Ofisine, her bir projenin baslangicinda ayrilmaz bir paydas ve baslica karar alicilardan biri olarak hareket etme, tavsiyelerde bulunma, projeleri sona erdirme, ya da is hedeflerinin tutarliligini korumak için gerekli baska eylemlerde bulunma yetkileri verilebilir.
Proje Yönetim Ofisinin birincil Fonksiyonlarindan biri , proje yöneticilerini asagidakileri içeren ama bunlarla sinirli olmayan çesitli yollarla desteklemektir.
1- Proje Yönetim Ofisinin idare ettigi tüm projelerde ortak kullanilan kaynaklarin yönetilmesi,
2- Proje Yönetim metodolojisinin, en iyi uygulama ve standartlarinin saptanmasi ve gelistirilmesi,
3- Koçluk, Rehberlik, Egitim ve Gözetim
4- Proje denetimleri yolu ile proje yönetimi standartlarina, politikalarina, prosedürlerine ve sablonlarina uyumun izlenmesi,
5- Proje politikalarinin, prosedürlerinin, sablonlarinin ve diger ortak belgelerinin olusturulmasi ve izlenmesi,
6- Projeler arasinda ki iletisimin kontrol edilmesi ,
Proje Yöneticilerin ve Proje Yönetim Ofisinin rolleri arasinda farklar sunlari içerebilir:
1-Proje yöneticisi belirlenmis proje hedeflerine odaklanirken, Proje Yönetim Ofisi ise is hedeflerini daha iyi bir sekilde yerine getirmek için potansiyel firsatlar olarak görülebilecek büyük çapli program kapsami degisikliklerini yönetir.
2- Proje yöneticisi tahsis edilen kaynaklarla projeyi en iyi yerlere götürmeyi hedeflerken, Proje Yönetim Ofisi tüm projelerde kullanilan organizasyonel kaynaklari optimize eder.
3- Proje yöneticisi kendi projesindeki kisitlarini (kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite ) yönetirken, Proje Yönetim Ofisi projeler arasinda isletme düzeyindeki metadolojileri, standartlari, toplam riskleri, firsatlari ve karsilikli bagimliliklari yönetir.
Program Yönetimi
Program, tek tek yönetildiginde fayda saglanamayan ve kontrolü elde etmek için koordinasyon içerisinde yönetilen bagintili bir projeler grubu olarak tanimlanir. Programlar, bünyesindeki projelerin kapsami disinda kalan bagintili islerin unsurlarini da içerebilir. Bir proje bir programin bir parçasi olabilir ya da olmaya bilir. Ama her programin içinde mutlaka projeler vardir.
Program yönetimi, programin stratejik hedeflerine ve faydalarina ulasmak amaci ile merkezi ve koordine bir sekilde yönetilmesi seklinde tanimlanir. Bir program içinde ki projeler, ortak bir sonuç ya da kolektif bir kapasite açisindan bir birleriyle bagimlidir. Projeler arasindaki iliski bir müsterinin, saticinin, teknolojinin ya da kaynagin ortak olmasindan ibaretse, çalisma bir program olarak degil bir projeler portföyü olarak yönetilmelidir.
Program yönetimi, projelerin karsilikli bagimliliklarina odaklanir ve projelerin yönetilmesi için optimal yaklasimin belirlenmesine yardimci olur. Bu karsilikli baglamlarla iliskili eylemler sunlari içerebilir.
1- Sistemdeki çok sayida projeyi etkileyen kaynak kisitlarini ve çatismalari çözmek.
2- Proje ve Program amaçlarini ve hedeflerini etkileyen organizasyonel/stratejik dogrultuyu belirlemek.
3- Sorunlari ve degisiklik yöntemini, paylasilan bir yönetisim içerisinde çözmek.
Programa örnek olarak yeni bir iletisim uydusu sisteminin devreye sokulmasi gösterilebilir. Bu program içerisinde, uydunun ve yer istasyonlarinin tasarimi, bunlarin insa edilmesi, sistemin entegrasyonu ve uydunun firlatilmasi gibi farkli projelerde olacaktir.
Proje, Program ve Portfoyun Karsilastirmasi