logo
Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
tahirkoskeroglu  
#1 Gönderildi : 21 Eylül 2018 Cuma 10:49:58(UTC)
tahirkoskeroglu

Sıralama: Newbie

Gruplar: Registered
Katılan: 12.09.2018(UTC)
Mesajlar: 2
Bay
Turkey
Konum: istanbul

1 Mesajına Toplam 1 Kere Teşekkür Edildi.
Arduino Nedir?

Arduino bir açık kaynak(open source) yazılımsal ve donanımsal olarak kullanımı kolay elektronik ortamdır. Arduino donanımlarında Atmel AVR Mikroişlemci bulunur. Arduino’ya bilgisayar üzerinden yazılım yükleyip (bkz. Arduino IDE Kurulumu) giriş çıkış pinleri kullanılarak kontrol devreleri oluşturulabilir. Bu pinler üzerinden analog ve dijital(Analog sinyal – Dijital sinyal) veriler işlenebilir ve çıktı alınabilir. Arduino’nun işlemcisi ve donanımı sayesinde her türlü kontrol ve robotik sistemleri, otomasyon sistemleri geliştirilebilir.


Arduino’nun tercih edilme sebepleri; geniş kütüphane desteği ve kolay bulunabilir olması, işlemleri hızlı yapması, diğer mikroişlemci sistemlerine göre daha uygun maliyetli olması, yazılım kısmının ücretsiz ve açık kaynak olması, Arduino IDE‘nin Windows, Macintosh OSX ve Linux işletim sistemlerinde çalışması olarak sıralayabiliriz. Arduino bugüne kadar binlerce farklı proje de ve uygulama da kullanılmıştır. Kısacası Arduino sizlere basit ve ulaşılabilir bir kullanıcı deneyimi sunar.


Arduino C tabanlı bir dildir bu yüzden C, C++, C# gibi diller hakkında bilgisi olan arkadaşlar için Arduino programlamak kolay olacaktır. Sitemizde ki programlama konu başlığı altında ki derslerden faydalanabilirsiniz(http://www.dbakademi.com/default.aspx?g=forum&c=10). Bu dilleri bilmiyorsanız da birkaç örnek inceleyerek Arduino programlamaya giriş yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun yanında elektronik devre elemanları hakkında da biraz bilgi sahibi olmak gerekecektir.

Arduino çeşitleri

Arduino’nun birçok modeli vardır. Biz genel kullanıma uygun modelleri inceleyeceğiz. Bu kadar çeşitli olmasının en önemli nedeni kullanıma göre değişen giriş çıkış pin sayısıdır. Bunun yanında Arduino’nun modellerine göre boyutu ve çalışma gerilimi değişebilir.

Arduino UNO

UserPostedImage

En çok tercih edilen Arduino çeşididir. Üzerinde Atmega328 mikroişlemci, güç regülatörü, USB bağlantı portu, 16MHz kristal osilatör, serial-USB haberleşme çipi, 5 adet analog giriş pinleri, 11 adet dijital giriş-çıkış pinleri, GND, 3.3V, 5V çıkış pinleri, reset butonu ve LED’ler bulunmaktadır.

Mikrodenetleyici ATmega328
Çalışma gerilimi 5V
Besleme gerilimi (önerilen) 7-12V
Besleme gerilimi (limit) 6-20V
Digital giriş-çıkış pinleri 14 (6 tanesi PWM çıkış verebilir)
Analog giriş pinleri 6
Giriş – çıkış pinlerine düşen akım 40 mA
3.3V Pinine düşen akım 50 mA
Flaş bellek 32 KB (0.5 KB bootloader tarafından kullanılır)
SRAM 2 KB
EEPROM 1 KB
Saat frekansı 16 MHz

Arduino’nun güç bağlantısı birkaç yolla yapılarbilir. Bilgisayar USB portundan, Arduino üzerindeki adaptör jakına güç kaynağı(adaptör, pil, batarya) bağlayarak yada Arduino’nun Vin pinine artı(+) ve GND pinine (-) gerilim uygulayarak besleyebiliriz.
(https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardUnoSMD)

Arduino MEGA

UserPostedImage

Üzerinde Atmega2560 mikroişlemcisi bulunur. Arduino UNO’ daki standart donanımlar MEGA’da da mevcuttur. Daha karışık ve büyük projeler için dizayn edilmiştir. Genelde 3D yazıcılar ve robotik projeler için tavsiye edilir.

Mikrodenetleyici ATmega2560
Çalışma gerilimi 5V
Besleme gerilimi (önerilen) 7-12V
Besleme gerilimi (limit) 6-20V
Digital giriş-çıkış pinleri 54 (14 tanesi PWM çıkış verebilir)
Analog giriş pinleri 16
Giriş – çıkış pinlerine düşen akım 40 mA
3.3V Pinine düşen akım 50 mA
Flaş bellek 256 KB (8 KB bootloader tarafından kullanılır)
SRAM 8 KB
EEPROM 4 KB
Saat frekansı 16 MHz

Arduino UNO da gerçekleştirdiğimiz güç bağlantıları MEGA için de geçerlidir. (http://www.mantech.co.za/datasheets/products/A000047.pdf)

Arduino NANO

UserPostedImage

Üzerinde ATmega328 mikroişlemcisi bulunur. Özellikleri bakımından UNO’ya benzemektedir. Adaptör jakı yoktur. Bilgisayardan USB ile veya Vin-GND pinlerinden beslenebilir. Boyutu oldukça küçük olduğu için devre tahtası ve küçük buyutlu projeler için uygundur.

Mikrodenetleyici ATmega328
Çalışma gerilimi 5V
Besleme gerilimi (önerilen) 7-12V
Besleme gerilimi (limit) 6-24V
Digital giriş-çıkış pinleri 14 (6 tanesi PWM çıkış verebilir)
Analog giriş pinleri 8
Giriş – çıkış pinlerine düşen akım 40 mA
3.3V Pinine düşen akım 50 mA
Flaş bellek 32 KB (2 KB bootloader tarafından kullanılır)
SRAM 2 KB
EEPROM 1 KB
Saat frekansı 16 MHz
Boyutlar 18mm x 45mm
Ağırlık 7 g
(https://store.arduino.cc/usa/arduino-nano)

Diğer arduino çeşitleri:

⦁ Arduino Leonardo
⦁ Arduino Yún
⦁ Arduino LilyPad
⦁ Arduino Due
⦁ Arduino Micro
⦁ Arduino Tian
⦁ Arduino Zero

(Arduino Pro Mini modeli şuan satıştan kaldırıldı fakat piyasa da birçok klonu mevcuttur. Genelde boyutun ve ağırlığın çok önem arz ettiği projelerde kullanılır.)

Arduino IDE Kurulumu: https://www.arduino.cc/en/Main/Software

UserPostedImage

Web adresine girelim. Şu anda ARDUINO 1.8.7 sürümü yayınlanmaktadır. Yazılım sürekli güncellenmektedir. Web sitesinden işletim sisteminize uygun olan IDE programını indirebilirsiniz. Windows installer yada Windows zip file sekmelerinden birine tıkladığınızda çıkan sayfada just download sekmesini tıklayarak bağış yapmadan Aduino yazılımını indirebilirsiniz. Arduino yazılımını zip dosyasından çıkartalım arduino-1.8.7 dosyasını açalım arduino uygulamasını çalıştıralım.
thanks tahirkoskeroglu: 1 Kişi mesajın için Teşekkür Etti.
mehmetzekikir 21.09.2018(UTC) tarihinde


Bu konudaki kullanıcılar
Guest (2)
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.