logo
Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
mehmetzekikir  
#1 Gönderildi : 13 Mayıs 2014 Salı 19:59:19(UTC)
mehmetzekikir

Sıralama: Administration

Gruplar: Administrators
Katılan: 6.05.2014(UTC)
Mesajlar: 670

19 Kere Teşekkür Etti.
152 Mesajına Toplam 253 Kere Teşekkür Edildi.
Proje Nedir

Proje benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç olusturmak için yürütülen geçici bir girisimdir. Projeyi geçici bir girisim olarak tanimladigimiz için belirli bir baslangiç ve bitis tarihi olmak zorundadir. Projenin çesitli bitis türleri vardir. Proje ya sonlanir, ya bitemeyecegi anlasilir ya da artik projeye bir gerek olmadigi kanaatine varilirsa proje sonlanir.




Her proje benzersiz bir ürün hizmet ya da sonuç yaratir. Bazi projeler teslimatlarinda tekrar eden unsurlar bulundurabilir. Ama bu tekrarlar proje çalismasinin benzersizlik durumunu degistirmez. Örnegin bir köprü yapiyorsunuz ve daha önce yaptiginiz köprülerde de ayni malzemeleri kullanmis olmus olabilirisiniz ve ayni ekipte bu çalismada çalismis olabilir. Ama sunu unutmamak lazim her köprünün konumu benzersizdir.

Devam eden bir çalisma genellikle tekrar eden bir süreçtir. Çünkü bir kurulusun mevcut prosedürlerine uygun bir sekilde yürütülür. Buna karsilik ,projenin dogasindaki benzersizliklerden olayi, bir proje ile yaratilan ürünler, hizmetler ya da sonuçlar konusunda benzersizlikler olabilir. Bir projeye tek bir kisi,tek bir organizasyon birimi ya da bir çok organizasyon birimi dahil olabilir.

Bir proje ile sunlar yaratilabilir:

1-Baska bir ögenin bileseni olan ya da tek basina bir nihai ürün teskil eden bir ürün,

2- Bir hizmet gerçeklestirme kapasitesi (örnegin, üretimini ya da dagitimini destekleyen bir fonksiyon)

3- Bir sonuç ya da belge (örnegin, bir trendin var olup olmadigini ya da yeni bir sürecin topluma yarar getirip getirmeyecegini belirlemekte kullanilabilecek diger bilgileri gelistirmeye yönelik arastirma )

Bazi proje örnekleri vermek gerekirse;

1- Yeni bir ürün ya da hizmet gelistirmek

2- Bir kurulusun yapisinda, personel kadrosunda ya da tarzinda bir degisiklik gerçeklestirmek,

3- Yeni ya da yenilenmis bir bilgi sistemi gelistirmek ya da edinmek

4- Bir bina ya da alt yapi insa etmek,

5- Yeni bir is sürecini ya da Prosedürlerini uygulamaya koymak.



Proje ve Operasyon Yönetimi



Operasyonlar, ayni ürünü üreten aktiviteleri sürekli olarak yürütülen ya da tekrarlanan bir hizmet saglayan organizasyonel fonksiyonlardir. Örnek olarak üretim operasyonlari, imalat operasyonlari gösterilebilir. Projeler ise dogalari geregi geçici olmakla birlikte, organizasyonun stratejisi ile uyumlu hale getirildiklerinde organizasyonun hedeflerine ulasmasina katkida bulunabilirler. Projeler proje yönetimi gerektirirken, operasyonlar is süreci yönetimi ya da operasyon yönetimi gerektirir. Projeler ürünün yasam döngüsünün çesitli noktalarinda operasyonlarla kesisebilir. Örnegin, Her bir kapanis asamasinda, yeni bir ürün gelistirirken, bir ürünü iyilestirirken ya da çiktilarini genisletirken.

Operasyonlar, tekrarlanan çiktilar üreten kalici girisimlerdir ve bir ürünün yasam döngüsünde kurumsallastirilan standartlara uygun sekilde, esas itibari ile, ayni görevler kümesini yerine getirmek için tahsis edilmis kaynaklari kullanir. Operasyonlarin dogalari geregi süreklilik arz etmelerine karsilik projeler geçici girisimlerdir.

Proje Yöneticisini Rolü

Proje yöneticisi, projeyi yürüten organizasyonun, proje hedeflerine ulasilmasi görevini verdigi kisidir. Proje yöneticisini rolü, bir fonksiyonel yöneticinin ya da operasyon yöneticisinin rolünden farklidir. Genellikle, fonksiyonel yöneticiler idari bir alan için yöneticilik gözetimi saglarlar, operasyon yöneticileri de ana faaliyetin bir yönünden sorumludurlar.

Organizasyon yapisina göre bir proje yöneticisi ya fonksiyonel bir yöneticiye ya da program ve ya portföy yöneticisine bagli olan bir çok proje yöneticisinden biri olarak çalisabilir.

Etkin proje yönetimi , proje için gerekli olan alana özgü her türlü beceri ve genel yönetim yeteneklerinin yani sira, proje yöneticisinin su özelliklere de sahip olmasi gerekir.

Bilgi: Proje yöneticisinin proje yönetimi hakkindaki bilgi birikimi

Performans: Proje yöneticisinin proje yönetimi bilgilerini kullanirken neler yapabildigi yada neler basarabildigi.

Kisisel Etkinlik: Proje yöneticisinin projeyi ya da baglantili aktiviteleri gerçeklestirirken nasil davrandigi.



Proje ve Stratejik Planlama



Projeler sik sik bir organizasyonun stratejik planina ulasma yolu olarak kullanilir. Projeler genellikle su stratejik degerlendirmelerin birinin ya da daha fazlasinin sonucu olarak onaylanir.

1- Pazar talebi (sikinti bir ürüne alternatif ürün gelistirmek)

2- Stratejik firsat / is ihtiyaci (gelir artirici bir ortaklik)

3- Müsteri talebi (interneti olmayan bir yere internet getirmek gibi)

4- Teknolojik ilerleme (arge çalismalari)

5- Yasal zorunluluklar (su aritma tesisinin yapilmasini oynaylamak)

Programlarin ya da portföylerin parçalari olan projeler ? çogu zaman bir stratejik plan çerçevesindeki organizasyonel amaçlara ve hedeflere ulasmak için birer araç niteligindedir. Bir programin bünyesinde bir projeler grubu bagimsiz faydalar saglamakla birlikte, ayni zamanda programdan beklenen faydalara portföyün hedeflerine ve organizasyonun stratejik planlarina da katkida bulunabilirler.
Sql Server 2016 Eğitimiz 19 Mayıs tarihinde başlayacaktır. 32 Saat Olup Ücret 1450 TL + KDV'dir. Kayıt ve ayrıntılar için tıklayınız

twitter.com/dbakademi
Dua ve teşekkür en büyük servetlere bedel...


Bu konudaki kullanıcılar
Guest (2)
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.