logo


Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
mehmetzekikir  
#1 Gönderildi : 7 Mayıs 2014 Çarşamba 13:25:06(UTC)
mehmetzekikir

Sıralama: Administration

Gruplar: Administrators
Katılan: 6.05.2014(UTC)
Mesajlar: 670

19 Kere Teşekkür Etti.
152 Mesajına Toplam 253 Kere Teşekkür Edildi.
Sql Server Kurumsal Standarda Uygun Yedek Alma

Veri tabanının yedeğini almak iş hayatında olmazsa olmazdır. Çünkü şirketinize ait herşey sizin veri tabanınızda bulunmaktadır. Yedek alma işlemini gerçekleştirirken en önemli basamakları şimdi sıralayalım.

1-Yedekleme Kesinlikle Aynı Fiziksel Diske Yapılmaz

İşinizi kurtarmanın en basit yolu kesinlik aynı fizikse diske yedek alınmamasıdır. Çünkü o diskin başına bir şey geldiği taktirde , sizin veri tabanınızda yedeğinizde gidecektir.

2- Planlı Yedek

Yedekleme işlerinde mutlaka Sql Schedules kullanmanız gerekmektedir. Çünkü günün belli bir saatinde ya da işinizin özelliğine göre değişir saatlerinde yedeklerinizi almanı gerekmektedir. Bu işi manuel yaparsanız, bir gün unutma ihtimaliniz mutlaka mevcuttur. Bu sebepten dolayı bir veri kaybına uğramamak için Sql Schedule ı kullanalım.

3-Yedeği Test Etmek

Unutmayalım ki bir şirketin verileri onun için olmazsa olmazıdır. Bir yedek aldığınızda mutlaka o yedeği test serverda açmayı deneyin. Çünkü yedek düzgün alınmadıysa ve o gün sistemde bir sorun oluşursa verilerinizi kaybedebilirsiniz.

4- Yedek Alma Şekli

Eğer Veri tabanını yedek alırken script kullanacak isek CHECKSUM parametresini de koymamız gerekir. Bu şekilde biraz yavaş çalışsa da bu sayede verilerimizin tam bir tutarlılık içerisinde olduğunu kanıtlamış oluruz.

Kod:

BACKUP DATABASE BizimVeriTabani
TO DISK ='F:\Yedek\ BizimVeriTabani .bak'  --Ayrı bir fizksel disk
WITH CHECKSUM


Ama Bu şekilde değilde SSMS (Sql Server Management Studio) kullanarak bu işi yapmak istiyorsanız.

Veri tabanının üzerine geliyorsunuz sağ tuşa basıp Task'ın üzerine geliyorsunuz. Task'ın üzerine gelince açılan menuden BackUp ı seçiyorsunuz.

UserPostedImage

Açılan menuden Backup açtığımızda karşımıza çıkan ekranda (Şekil 2) yedeğini alacağımız veritabanını seçiyoruz. Yedek tipi olarak Full u seçiyoruz. Backup Componenti olarak da Database i seçiyoruz. Alacağımız yedeğin adını veriyoruz. Destination kısmında ise add e tıklayarak en başta anlattığımız olan yedeğin alınacağı fiziksel diski seçiyoruz. Data sonra sol üst köşedeki option a tıklıyoruz.

UserPostedImage

Açılan ekranda (Şekil 3) Reliability kısmına iki adet seçeneğimiz mevcuttur. 'Verify Back Up When Finised' ve 'Perform Checksum before writing to Media' . Bu seçeneklerden istediğiniz birini seçebilirsiniz.' Verify Back Up When Finised' seçeneği bize önce yedeği alır sonra kontrol eder. Diğer seçeneğimiz ise önce kontrol eder sonra yedeği alır. Ben genelde önce yedeği alıp sonra kontrol etmesinden yanayım. Zaten herhangi bir hata durumunda bizi uyarıyor.

UserPostedImage

Eğer yedekleme işlemini Sql Server Management'ın altındaki Maintenance Plans ı kullanarak yapmak isterseniz Şekil 4 deki gibi Maintenance Plan Wizard'ı açıyorsunuz.

UserPostedImage

İlk karşımıza çıkan ekrana Next diyoruz. Karşımıza çıkan ekranda (Şekil 5) Name kısmına oluşturacağımız Bakım Planının ismini yazıyoruz ve Next e tıklıyoruz

UserPostedImage

Karşımıza çıkan ekranda (Şekil 6) ne gibi bakım işlemleri yapabileceğimiz görmekteyiz. Biz burada yedek işlemi yaptıracağımız için , işlem olarak 'Check Database Integrity' ve 'Back Up Database Full' u seçiyoruz. Sonra Next basıyoruz. Çıkan ekranda biraz evvel seçtiğimiz 'Check Database Integrity' ve 'Back Up Database Full' ü göreceksiniz. Bu ekranda hangi işlemin önce yapılması gerektiğini bize soruyor. Önce 'Check Database Integrity' sonra 'Back Up Database (Full)' gelecek şekilde sıralıyoruz. Sonra NEXT diyoruz.

UserPostedImage

Karşımıza çıkan ekranda (Şekil 7) hangi veri tabanı için 'Check Integrity Task'ının çalışacağını seçiyoruz.

UserPostedImage

Next' e bastığımızda karşımıza çıkan ekranda (Şekil 8 ) hangi veri tabanının yedeği alınacaksa ve nereye alacaksak onu seçiyoruz.

UserPostedImage

Next ' basıyoruz karşımıza çıkan ekranda bize Bakım Sonucu nereye yazacağını soruyor. İstersek sonucu bir text dosyası olarak bir dizin altında yazdırabiliriz ya da email olarak da alabiliriz. Biz text dosyasını seçtik ve Next'i tıkladık. Karşımıza çıkan ekranda Finish i tıklayarak Bakım İşlemimizi oluşturmuş olduk.

5- Günlük Full Yedek Alma

Her kurum minumum günlük yedek almak zorundadır. Yedek almanın en önemli maliyeti diste yer sıkıntısıdır. Ama verilerimizde bizim çok önemlidir. Eğer kurumunuzda anlık olarak çok büyük datalar işleniyorsa bazı durumlar günde 2 defa hatta 3 defa da yedek almak tavsiye edilebilir. Bazı kurumlar aldıkları yedeklerinde gün içerisinde yedeğini almaktadırlar. Bu size paranoyaklık gibi gelse de bir sorun olduğunda şirketiniz sizden verileri isteyecektir. İşte bu paranoyaklık sizi o zor durumdan kurtaracaktır.

6- Kurtarma Operasyonları Tatbikatı

Şunu unutmayalım ki kriz anları eşittir panik. İşte bir kriz anı yaşadığınızda panik yaparak zor durumda kalmamak için size verebileceğim en büyük tavsiye arada sıra kriz varmış gibi tatbikat yapmanızdır. Size bu fikir biraz gülünç gelebilir ama kriz anında çok işe yarayacağını göreceksiniz.
Sql Server 2016 Eğitimiz 19 Mayıs tarihinde başlayacaktır. 32 Saat Olup Ücret 1450 TL + KDV'dir. Kayıt ve ayrıntılar için tıklayınız

twitter.com/dbakademi
Dua ve teşekkür en büyük servetlere bedel...


Bu konudaki kullanıcılar
Guest
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.