logo


Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
islambol  
#1 Gönderildi : 19 Kasım 2014 Çarşamba 08:54:04(UTC)
islambol

Sıralama: Member

Gruplar: Registered
Katılan: 27.08.2014(UTC)
Mesajlar: 11
Turkey
Konum: istanbul

2 Kere Teşekkür Etti.
3 Mesajına Toplam 4 Kere Teşekkür Edildi.
WEB SERVİCE KULLANIMI

Bu makalede Web Service nedir,ne işe yarar,nasıl oluşturlur ve kullanılır bunun gibi standart sorulara cevap bulmaya çalışıcağız. Öncelikle web servis nedir sorusunun bulmaya çalışalım. Örneğin bir e-ticaret sitesi yapacaksınız.Bu yaparken sizin ihtiyacınız olan bir sürü fonksiyon olacak.Bu fonksiyonları her e-ticaret projesinde baştan yazmak yerine bir kere web service de yazıp daha sonraki çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.Veya başka bir örnekle açıklam[img]null[/img]ak istersek; seçilen şehire göre ilçeleri listeleme veya döviz kurlarını gösterme gibi.. Biraz daha geniş düşünürsek, birden fazla uygulamada kullandığımız sanal posları tek bir merkezde toplayıp, istediğimiz uygulamadan veri gönderip işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.

Servislerin bir güzelliği de diğer dillerlede çok rahat bir şekilde kullanılması. Yani size gerekli olan bir fonksiyonu service’inizde geliştirip istediğiniz herhangi bir projede kullanabilirsiniz.Ayrıca aynı proje de birden fazla service kullanabiliyoruz.

Web service data encapsulation içinde ideal bir yapı bence.Örneğin ben projelerimde web service’in içine entity data model gömüyorum ve bu sayede asıl projemde hiçbir şekilde sorgulama,data alma vs. işlemler gerçekleştirmiyorum.Bu tarz işlemler service de gerçekleştiği için çok güvenli olduğunu düşünüyorum.Yanlız bu makalede buna deyinmeyeceğiz.

Web Servis, günümüz teknolojisinin oluşturmuş olduğu çeşitli platformlar arası ve globalleşen dünyada yer ve zaman kavramlarının yetersiz kalmasına çözüm olmuş bir teknolojidir.

Web Servis adından da anlaşılacağı üzere HTTP protokolünü kullanmaktadır. Web Servisler HTPP protokolü üzerinden yapılan erişimlere SOAP (Simple Obect Access Protocol – Basit Nesne Erişim Protokolü) ile XML yapısında çalışır. Bu yapı sayesinde Web servislere her platformdan erişilip, her türlü kodlama diline de hizmet edebilmektedir. Web Servis, adından da anlaşılacağı gibi web üzerinden servis veren program parçacıklarıdır. Web servisi, XML mesajlaşma tabanlı bir sistem entegrasyon metodudur. Bir başka deyişle bilgisayarlar arasında ağ üzerinden etkileşimi ve uyumluluğu sağlayacak yazılım sistemidir

Visual Studio 2008′ i çalıştırıp, File / New Project / ASP.NET Web Service Application‘ a tıklayıp yeni projemizi oluşturuyoruz.
newproject

Karşımıza ilk gelen ekran da sarı ile çizilen kısım önemli.Yazdığınız fonksiyonun üstüne [WebMethod] attribute ‘unu eklemezseniz run time da fonksiyonunuz servicede yayınlanmayacaktır.
ilksayfa
Projeyi çalıştırdığınızda bu şekilde bir browser görüntüsü else edeceksiniz.Gördüğünüz gibi service’imiz şu an local de çalışıyor.Ve her zaman olduğu gibi HelloWorld bizi karşılıyor.İşte kodladığımız
browser
Çağır butonunu kullanarak fonksiyonu deneyebilirsiniz.
hello
Sonuç olarak String tipinde bir xml çıktısı karşımıza çıktı.

sonuç

Düzenle Kullanıcı Tarafından 19 Kasım 2014 Çarşamba 08:54:58(UTC)  | Sebep: Sebep Bildirilmesi

Uğur Ada
Software Developer
https://ugurada.wordpress.com
thanks islambol: 1 Kişi mesajın için Teşekkür Etti.
mehmetzekikir 1.12.2014(UTC) tarihinde


Bu konudaki kullanıcılar
Guest
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.