logo


Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
mehmetzekikir  
#1 Gönderildi : 9 Mayıs 2014 Cuma 09:58:10(UTC)
mehmetzekikir

Sıralama: Administration

Gruplar: Administrators
Katılan: 6.05.2014(UTC)
Mesajlar: 670

19 Kere Teşekkür Etti.
152 Mesajına Toplam 253 Kere Teşekkür Edildi.
Programcilar büyük projelere basladiklarinda baslarina gelen en büyük sorun kodun yönetilmesidir. N-TIER (Katmanli Mimari) iste bunun için gelistirilmistir. Katmanli Mimari size kodunuzu belirli manltikli gruplara bölerek yönetmenizi saglar. Genellikle 3 TIER (3 katmanli) diye anilir. Ama programciya göre bu degisiklik gösterebilir. Daha fazla katmana yada daha az katmana bölmek programcinin elindedir.Genellikle 3 katmandan bahsetmistik. Bunlar Data Access Layer, Business Logic Layer ve User Interface Layer'dir.

Data Access Layer: Bu katman veriye ulasim ile ilgili olan katmandir. Delete, Insert, Update ve Select Bu katmadan tutulur.Viewlara,Stored Procedurelere ve veri tabani ile ilgili aklina ne geliyorsa bu katmanda yapilir

Business Logic Layer: Bu alan isinizi yapacak olan kodlarin yazildigi alandir. Bir nevi programin motor kismi burasidir.

User Interface Layer: Bu kisim kullaniciyi iliskilendiren kisimdir. Programsal bütün kontroller bu kisimda tutulur.

Katmanli Mimarinin Avantajlari:

-Eger katmanli bir mimari kullanirsanz diyelimki kullanici arayüzü degistireceksiniz, sadece User Interface Layer'i degistirmeniz sizin için yeterli olacaktir.Böylece diger iki katmani degistirmeniz gerekmeyecek.
-Business Layer , yani is katmani genellikle uygulamanin merkezinde tutulur. Eger isleyisi degistirmek isterseniz sadece bu katmani degistirmeniz yeterli olacaktir.
-Eger databasenizi tamamen degistirecek iseniz örnegin (sql den oracle a geçiceksiniz) pratik olarak baktiginiz Data Layer'i degistirmenizin yeterli olacagini düsünebilirsiniz, ama tabi bu pratikte burda anllatigimiz kadarda kolay degil.

Bazi programcilar böyle bir mimariyi olusturmak için bizim yeterli bir zamanimiz yok derler. Ama aslinda farkinda degildirler, eger bu sekilde uygulamalarini gelistirilerse zamandan büyük tasarruf saglarlar.

-LLBLGen tarzindaki ORM (Object Relation Mapping) Programlari kullanirlarsa, bu programlar bizim yerimize data access layer i yazarlar. Böylece elle bir kodlama yapmami gerekmez.
-Bu Programlar bizim için business layer in da bir kismini olusturur, eger inherit mekanizmasini kullanirsaniz kendi business islerminizide daha kisa sürede yapabilirsiniz.
-En önemlisi eger database de herhangibir degisiklik yaptiginizda ORM toollarindan birini kullandiginizda, classlarinizi yeniden generate ederek bu degisikligi bütün projenize entegre etmis olursunuz bu sayede saatlerce bir degisiklik yapmaniza gerek kalmaz.
Sql Server 2016 Eğitimiz 19 Mayıs tarihinde başlayacaktır. 32 Saat Olup Ücret 1450 TL + KDV'dir. Kayıt ve ayrıntılar için tıklayınız

twitter.com/dbakademi
Dua ve teşekkür en büyük servetlere bedel...
thanks mehmetzekikir: 1 Kişi mesajın için Teşekkür Etti.
yavuzcetin 9.05.2014(UTC) tarihinde


Bu konudaki kullanıcılar
Guest
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.